Dani Vitezova vranskih 2018.

, , Leave a comment

Dani vitezova vranskih

Iako oživljena povijest nije moj đir, spomen ivanovaca i templara već je  duže mamac da se pojavim u Vrani. Ove se godine konačno pogodilo da i godišnji bude u to doba te su nestale sve prepreke za obilazak manifestacije Dani Vitezova vranskih.

Tabor

Samo taborište nalazi se uza zidine Mašković hana tj. podno ostataka drevne utvrde vitezova templara i ivanovaca. Upad od 20kn mi se čini ok iako do sada nisam imao iskustva sa sličnim manifestacijama. Na štandovima se može naći svega, od tematski pripadajućeg do totalnog krameraja i kiča. U šarenilu povijesnih postrojbi i izmišljenih viteških redova ne nedostaje motiva za fotkanje

Zablude

Ubrzo shvaćam da  vitezovi ivanovci i templari nisu u fokusu, a i sama bitka koja se trebala uprizoriti vuče inspiraciju iz kasnijeg dijela vranske povijesti. Priznajem da pomalo nespretno reagiram na činjenicu kako nisu prisutni Ivanečki vitezovi. Sve zbog moje fix ideje kako se radi o oživljavanju sjećanja na povijest i djelovanje križarskih viteških redova. Činjenica je da su ivanovci najveći trag ostavili u Vrani te na ivanečkom području, gdje i cijela planina nosi ime po njima, stoga me povukla ideja o spajanu sjevera i juga Hrvatske kroz povijest ovog reda.

Istine

Kasnije, sređivanjem misli, postaje mi jasno da se radi o prvenstveno turističkoj manifestaciji koja ne mora puno mariti za povijesne činjenice, a i da je  oživljavanje povijesti skup “sport”. Ostaju ipak ideja i prijedlog TZ Pakoštana da u bliskoj budućnosti ubaci više elemenata iz povijesti kada su ivanovci i templari bili na vrhuncu moći, a utvrda Vrana čuvala insignije hrvatskog kraljevstva.

Video

Defile povijesnih postrojbi.

Galerija

U galeriji možete pronaći ponešto fotki obilaska tabora te defilea povijesnih postrojbi. Nažalost, uprizorenje bitke za Vranu nisam uspio dočekati zbog nužnosti povratka u Biograd.

 

 

Leave a Reply