Grad na grebenu iliti Grebengrad

, , Leave a comment

Grad na grebenu. Grebengrad. Jedan od najvećih burgova u Hrvatskoj, vlastelinstvo niza moćnih plemićkih obitelji.

Nije poznato tko ga je sagradio, no uz prvo spominjanje iz 1209.g. postoje naznake da je postojao vec u 12.st. tako da njegova gradnja nije bila inicirana mongolskom provalom, ali je definitivno nakon nje bio modificiran i uključen u lanac utvrđenje koja  su trebala osujetiti mogući novi napad konjaničkih hordi.

Grebengrad – položaj

Iz današnje perspektive teško je odmah uočiti njegov strateški položaj. Gusta šuma sakriva vidike, ali ako se postavimo na onih par “golih” točaka uviđamo da pogled pada sve do Medvednice, a središnji dio Hrvatskog zagorja nalazi se na dlanu. Uzmimo sad u obzir onodobne prilike golih vrhova Ivančice, pod kontrolom je bio i južni ulaz u Belski dol. Dodajmo onda i pripadajuće stražarnice, optička komunikacije se prostirala do drugog kraja planine. Vrlo vjerojatno se koristilo neki oblik lančane signalizacije vatrom koji je omogućavao relativno brzu dojavu dolaska neprijatelja. Ako si želite vizualizirati, pogledajte treći nastavak Gospodara prstenova. Na slici ispod je jedna od možebitnih stražarnica koja je vezana baš uz Grebengrad. Nalazi se zapadno od burga te je s nje vidljiv Belski dol, prirodni i najbrži put s jedne na drugu stranu Ivančice.

 

kamena gorica

Radi se o kuli četvrtastog tlocrta, prenamjenjenoj u zvonik negdje početkom 20 st. Tad je objekt snižen za oko 2m.

Ostale kule i stražarnice u bližoj okolici možda nisu sačuvane da bi se točno znao njihov položaj, no no za jedan protuturski čardak je utvrđeno da se nalazio na brdu Humšćak blizu Brezničkog Huma. S tog brda i danas je vidljiva pozicija Grebengrada što daje naslutiti razinu umreženosti fortifikacijskih objekata srednjeg i ranog novog vijeka. Jugoistočno od Grebengrada leže još i dvije manje utvrde, Paka i Čanjevo, te kaštel Bisag.

Mongoli se nisu vratili, no došli su Turci. Način ratovanja se polako mjenjao te same fortifikacije nisu bile dovoljne, ali su zasigurno odigrale važnu ulogu u zaštiti lokalnog stanovništva od turskih pljačkaških provala prema Štajerskoj.

Grebengrad – galerija

Provjerite i kako ovaj velebni burg izgleda u SLOWMOTIONU.

 

Leave a Reply