Humšćak – arheologija na djelu

, , Leave a comment

U slučaju da vam je jedini susret s arheologijom bio serijal filmova o Indiana Jones-u onda ćete viđenim biti razočarani.

Da, prljavštine, blata, komaraca i ostalih napasti sigurno ima u izobilju, no tražite li neprestanu akciju i lagodan posao, prevarili ste se. Uzbuđenje dolazi tek nakon dugotrajnog kopanja, pažljivog čišćenja svega otkrivenog, studioznog snimanja, skiciranja i bilježenja svega što se radi na lokalitetu. No, to nije  filmsko uzbuđenje već ono čovjeka željnog odgovora na mnoga pitanja iz naše prošlosti. Godine istraživanja na terenu i van njega potrebne su da se izađe s konkretnim rezultatima. Ponekad su oni nešto kolosalno, a ponekad samo karike u povezivanju dijelova u širu sliku.

Prof. Šimek govori upravo o jednom takvom nalazištu, brdu Humšćak koje naoko nije atraktivno no možda će dati neke bitne odgovore. Kako profesorica spominje u razgovoru, na lokalitetu je pronađeno više slojeva iz različitih povijesnih razdoblja. Na jednom djelu nalazišta nalazio se i protuturski čardak. Na svoje oči sam se uvjerio u optičku povezanost s Grebengradom što daje novi uvid u širinu i organizaciju fortifikacijskog sustava u Hrvatskom zagorju.

 

 

Leave a Reply