O autoru

Moje ime je Krešimir Stančić i zaljubljenik sam u povijest i arheologiju. Ta ljubav traje od osnovnoškolskih dana, a u zadnjih par godina spojila se s mojom drugom strasti, videografijom i fotografijom.

Krenuo sam snimati srednjovjekovne utvrde na gori Ivančici s namjerom da napravim dokumetarac koji bi ih predstavio. Nakon par godina snimanja odlučio sam malo odstupiti od početne ideje. Zašto? Većina utvrda je slabo istražena, literature ima malo ili nimalo te  bi se priča svela na snimke kamenja. Izuzetak je Milengrad oko kojeg se odvijala jedna druga vrsta priče.

Uzevši u obzir sugestiju izuzetno cjenjenog kolege, odlučio sam pokrenuti video blog putem kojeg ću prezentirati svoj rad. Izlazim iz užeg tematskog područja i napuštam dužu izričajnu formu u korist pokrivanja više tema i bržeg objavljivanja.

Nemam aspiracije baviti se znanošću. Kombinacijom videa, fotografije i teksta staviti ću fokus na ono sivo, neistraženo područje hrvatske povijesti. Želja mi je povezati znanstvene podatke  i teorije u zanimljive priče koje će baciti nova svijetla na neka općeprihvaćena stajališta te izvući iz zaborava burgove i ostalu fortifikacijsku arhitekturu dajući tim spomenicima naše povijesti barem virtualnu konzervaciju.

No, ponekad, biti će tu i priča sasvim drugog konteksta pogotovo o prekrasnoj prirodi koja je nekad bila poprište mnogih krvavih bitaka, a sada s arheološkim ostacima čini nevjerojatan turistički i gospodarski potencijal.

Zašto AD 1500? Netko će možda povezati zašto, ali neka ostane misterija. Kao što su misterija ona mnoga područja povijesti između dviju poznatih činjenica. One nam daju granicu unutar koje naša mašta može doći do izražaja.