GREBENGRAD – TEMPUS FUGIT

, , Leave a comment

Grebengrad – Tempus fugit

Zašto baš ovakav naslov: Grebengrad – Tempus fugit? Moram priznati da prvih pola sata od dolaska na burg nisam znao kako napraviti priču. Nekakvo predugačko i detaljno snimanje nije imalo previše smisla budući su radovi u tijeku. Skele, hrpe pijeska, najlon – sve to pomalo kvari neki doživljaj, a moj cilj nije čista dokumentaristika. Niti vrijeme nije bilo milostivo. Naoblačilo se i uvuklo  sivilo. Otišao sam do ostataka kružne kule razbistriti glavu i u trenutku kad sam se spustio na plato ispod nje, naglo se pojavilo sunce. Odmah su iskočili motivi za fotografiranje, a pogledom prema centralnom dijelu burga javila se i ideja za video. Bijeli oblaci velikom brzinom su putovali preko netom obnovljenog dijela zidina. Vrijeme leti, a Grebengrad, taj nijemi svjedok vremena stoji. Nekad kao veličanstveni čuvar ovog dijela Ivanščice, zatim kao ruševina koja je za naših dana dočekala svoju obnovu. No vrijeme leti i možda će se ovaj ciklus još nekoliko puta ponoviti.

Grebengrad obnova

Neću vam puno pričati o samoj obnovi i nekakvim detaljima koje ste već mogli pročitati na raznim portalima osim zanimljivog omjera godina koji je ova utvrda postigla: 507 naprema 307. Što to znači? Prva brojka označava vrijeme u godinama od prvog spomena do zabilješke “diruti Castri Greben”, a druga vrijeme koje broji kao ruševina.

Sama obnova me jako veseli zbog brojnih uspomena vezanih uz ovo mjesto, a ponajviše što će sanacija i osiguranje zidina omogućiti istraživanje Grebengrada. Uz nabrajanje godina i smjene gospodara tada ćemo dobiti i neke konkretne odgovore o životu u najvećoj utvrdi sjeverozapadne Hrvatske.

Prijašnje objave vezane uz Grebengrad: Grad na grebenu

                                                                 Grebengrad slowmotion

 

Leave a Reply