Najslavniji vitez grada vitezova

, , Leave a comment

Godina je 1386. Početak ljeta. Plodna polja uz Vransko jezero i utvrdu Vrana okupana su suncem, a u njima seljaci ubiru prve plodove. Urod je dobar i treba iskoristiti privremeni mir da se obave radovi. Nahraniti će se tako gladna usta, ali i platiti gospodarevo ratovanje.

Na obzoru, iz smjera sjeveroistoka podiže se manji oblak prašine. Svi u poljima dižu glavu i pažljivo promatraju. Opreza nikad dosta budući je njihov gospodar u zavadi s mnogim moćnim velikašima i nikad ne znaš čija bi pljačkaška četa mogla dogalopirati.

Prašina se sliježe u jednom trenutku. Jahači su zastali. Skidaju sa sebe plašteve i otkrivaju znamenje. Bijeli križ  na crnoj podlozi.  Skupina vitezova ivanovaca vraća se u svoje sjedište, burg Vrana.

Na čelu jaše prior i hrvatski ban Ivan Paližna. Vraća se s dvora bosanskog kralja Tvrtka koji mu je saveznik u borbi protiv pretendenta na hrvatsko-ugarsko prijestolje, Žigmunda Luksemburškog.

Seljaci u poljima mogu odahnuti. Barem privremeno. Svi još pamte nedavne godine kad se prior pobunio protiv kraljice Marije,Žigmundove zaručnice,  a ona je svojom vojskom zauzela vransku utvrdu i oduzela mu titulu.  Smrt i palež još su svima pred očima.

Vitezovi ulaze kroz glavni ulaz u utvrdu. Prior daje naredbu da se ispeće janje, a on odlazi u crkvu sv. Katarine. Treba mu mir da razmisli o svojim sljedećim potezima. Povratio je priorat, štoviše zadobio i naslov hrvatskog bana. Kraljica Marija i  njena majka, regentica Elizabeta sigurno već kuju planove za protuudar. Neprijatelja je mnogo. Uz ženu i kćer posljednjeg  Anžuvinca tu su i knezovi Frankapani i Kurjakovići koji podržavaju Žigmunda. Sve više dolaze  i vijesti  o turskim upadima u Bosnu….

Zaokupljenog dubokim mislima, priora prene poziv jednoga od braće da je gozba spremna. Pri izlasku iz crkve, pogled mu zastane na kriptu gdje su se čuvale insignije hrvatskog kraljevstva. Nove misli u taj tren zaokupiraju njegovu glavu.

 

Vrana – utvrda vitezova templara te ivanovaca

Napomena: tekst je fikcija unutar povijesno zadanih okvira

Izvori: ZANINOVIĆ, Joško: Ivanovci (Malteški vitezovi) na tlu Hrvatske do 1526g

            BUDAK, Neven:  Ivan od Paližne, prior vranski, vitez sv. Ivana

 

Leave a Reply